Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Καθ' Ομοίωσιν: Μία Πρώτη Επαφή


Το "Καθ' Ομοίωσιν" είναι ουσιαστικά ο λόγος που δημιουργήθηκε η κινηματογραφική ομάδα 4th Wall Pictures. Δε θέλαμε φυσικά μια ταινία που να υποστηρίξει την ύπαρξη της ομάδας, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Η ιστορία πίσω από τη συγκεκριμένη ταινία είναι αρκετά μεγάλη, και θα τη δούμε εν καιρώ. Ας πούμε, όμως, κάποια γενικότερα πράγματα για αυτήν.

Σαν ιδέα, το "Καθ' Ομοίωσιν" υπάρχει από την άνοιξη του 2005. Η αρχική σκέψη αποτέλεσε προϊόν μεγάλων συζητήσεων μεταξύ διαφόρων μελών της παρέας μας, της οποίας ο πυρήνας είναι και από τα αρχικά μέλη της 4th Wall Pictures. Οι συζητήσεις αυτές δεν είχαν καμία σχέση με τα κινηματογραφικά μας δρώμενα. Απλώς, όπως συνηθίζω τα τελευταία χρόνια, τις ηχογραφούσα, τις άκουγα και προσπαθούσα να βρω τι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω από αυτές. Έχοντας βρει στο μυαλό μου τα χρήσιμα ή κινηματογραφήσιμα κομμάτια τους, έκανα μια εκ νέου συζήτηση με την παρέα.

Αυτή η μέθοδος μας έχει εξασφαλίσει αρκετές ιδέες για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, και το "Καθ' Ομοίωσιν" δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Συγκεκριμένα, η αρχική ιδέα πίσω από την ταινία είναι το απόσταγμα μιας κουβέντας που είχα με τον πρωταγωνιστή της ταινίας, Κώστα Βαβουρανάκη, και τον Φίλιππο Γκλίναβο για το νόημα της ύπαρξής μας σαν άτομα. Σε συνδυασμό με ακούσματα από τον δίσκο ενός συγκροτήματος ονόματι Pain of Salvation, του "Be" (που κυκλοφόρησε το 2004), γεννήθηκε η γενική εικόνα και το θέμα της (ανώνυμης τότε) ταινίας.

Όπως σε σχεδόν όλα τα κινηματογραφικά έργα, έτσι και εδώ το σενάριο πέρασε από διάφορα στάδια μέχρι να καταλήξει στο τελικό του. Γενικότερα, όμως, η δομή δεν άλλαξε ποτέ ριζικά. Το θέμα της ταινίας παρέμεινε, φυσικά, ανέπαφο: Η μελέτη του πώς μπορούμε να αναζητήσουμε ένα νόημα στην ύπαρξή μας, αν αυτό υπάρχει. Δυστυχώς είμαστε περιορισμένοι όσον αφορά τι ακριβώς μπορούμε να αποκαλύψουμε από την ιστορία, διότι υπάρχει κίνδυνος να μας ξεφύγουν spoilers.

Η ταινία προβλήθηκε για 1η φορά στις 2 Ιανουαρίου 2010 και, μετά από εκτενή κουβέντα με ένα μεγάλο ποσοστό των θεατών, υπέστη κάποια περαιτέρω τεχνική επεξεργασία, απαραίτητη για τη βελτίωσή της. Τα σχόλια που απέσπασε ήταν σχεδόν καθολικά θετικά, με την ύπαρξη φυσικά κριτικής σε συγκεκριμένα σημεία της, τα οποία είναι και αυτά που σπεύσαμε να βελτιώσουμε. Η ταινία είναι είναι έτοιμη πια για πιο μαζικές προβολές, για τις οποίες θα σας ενημερώνουμε από το blog αυτό, αλλά και από το blog της Chainfree.

Όσο προχωράει ο καιρός και παιχτεί και περισσότερες φορές η ταινία θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο αναλυτικά για τα παρασκήνια, τα γυρίσματα, τις ατυχίες, τα τεχνικά ζητήματά της κτλ κτλ. Ως τότε, ελπίζουμε να αρκεστείτε σε αυτή την ανάρτηση σαν ορεκτικό μέχρι το κυρίως πιάτο, δηλαδή τις προβολές της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου